Biográfia

Krajnyák Dalma

Mezzoszoprán

Krajnyák Dalma fiatal magyar mezzo-szoprán, aki szólistaként elsősorban a régizene és a késő romantikus dal-és koncertrepertoár tolmácsolásának szenteli karrierjét.

Zenei tanulmányait Magyarországon kezdte a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karán és ez idő alatt Erasmus program keretében egy szemesztert a Velencei Konzervatóriumban töltött, a La Fenice Opera korrepetítorának irányítása alatt. Master fokozatát ösztöndíjasként Londonban folytatta, ahol a Trinity Laban Conservatoire-ban kitűnőre diplomázott.

Posztgraduális tanulmányait követően Dalma Olaszországba költözött, hogy a kiváló nemzetközi énekes akadémia, az Accademica Lirica di Osimo-ban, Maestro Vincenzo de Vivo művészeti igazgató iránymutatásával tökéletesítse tudását. Tanulmányai során ösztöndíjasként több színvonalas fiatal művészeti programban is részt vett: Maestro Albert Zedda vezényletével Tancredi és Isaura szerepét énekelte az Accademia Rossiniana-án, Kanadában, valamint közreműködője volt Myslivicek: Olimpiade című operájának, mely Oliver von Dohnanyi vezetésével jött létre a Scuola dell’Opera Italiana és a bolognai Teatro Communale cooprodukciójaként.

Dalma részt vett többek között Sara Mingardo, Vivica Genaux és Romina Basso mesterkurzusain, hogy a barokk vokális művészet kiemelkedő egyéniségeinek segítségével bővítse tudását ezen a speciális területen.

Az elmúlt évek során Dalma számos koncertet adott észak-közép Olaszországban: többek között alt szólistaként közre működött Pergolesi: Stabat Materében Pesaroban, Bach: Máté passiójában a modenai Dómban, a Varázsló szerepét énekelte Purcell: Dido és Aeneasában Bolognában, címszerepet Ferrari: ‘San Contardo dell’Este című oratóriumában a modenai Organ Festivalon, illetve Melanto szerepét Monteverdi: Ulisse visszatérésében a bolognai nyári fesztivál a ‘Corti, chiese e cortili’ keretében megrendezett színpadi produkcióban.

Olaszországi karrierje mellett alt szólistaként tevékenykedett Angliában, énekelt Handel Messiásában a madridi Auditóriumban Jonathan Cohen dirigálásával, hazájában a Savaria Barokkal, illetve Bach: Karácsonyi oratóriumában a neves Göttingen Barockorckesterrel Németországban.

2015

2015-ben megnyerte az olaszországi Vicenzában megrendezett IX. Fatima Terzo barokk énekversenyt, melynek fődíjaként Tebro szerepet énekelhette Händel Olinto pastore című kantátájában Lia Serafini oldalán. Az előadást Vincenzában és a Modenai Régizenei Fesztiválon, a ‘Grandezze e Meraviglie’-n is láthatta a közönség.

2017

2017 elején a Cini Foundation nyertes ösztöndíjasaként Eduárd Lopez Banzo irányítása alatt adott koncertet spanyol barokk zeneszerzők, Nebra és Durante műveiből Velencében.

2017 októberében megnyerte a ’Concorso di Musica barocca Principe Francesco Maria Ruspoli di Vignanello’ énekversenyt, melynek eredményeképp szólóestet adhatott a Ruspoli kastélyban, majd decemberben Havannában, Kubában lépett fel, a ’Ruspoli in America Latina’ és a XX. kubai olasz kulturális hetek keretén belül.

2018

A versenyhez kötődően a 2018 tavaszán szóló estet adott Rómában a Magyar Akadémián, Handel kantátákat énekelt a Vatikánban, illetve Koppenhágában a Régizene Nemzetközi Napján.

2018 júniusában ösztöndíjasa a Vivica Genaux irányítása alatt álló fiatal művészeti programnak, mely keretén belül egy újonnan felfedezett Hasse: Enea in Caonia című operában énekelt szerepet.

2018 nyarán, a Ruspoli verseny győzteseként dél-amerikai koncertkörúton vett részt. Handel-repertoárral adott szólóesteket Peruban, valamint Jordi Savall muzsikusaival koncertezett Sao Paoloban, Brazíliában. A koncertmester Manfredo Kraemer volt. 2019 nyarán további áriaestekre kapott visszahívást.

2018 szeptemberében debütált Melanto szerepében a világhírű Teatro Olimpico-ban a Monteverdi-repertoár tenoróriása, Furio Zanasi és Marina de Liso oldalán.

2019

2019-ben Dalma legfontosabb fellépései közé tartozott a híres barokk fesztivál, a Misteria Paschalia nyitókoncertje Krakkóban, melyen Veneziano San Giovanni passiójában az Evangélista szerepét énekelte a Capella Naepolitana-val Antonio Florio vezetésével.